Cobra MR HH125:n korjaus

Tällainen pieni Cobra MR HH125 meri-VHF-puhelin 3W lähetysteholla oli tarttunut mukaani kotiin USA:sta 2000-luvun alun työmatkalla nopeana halpana heräteostoksena Bass Pro Shopista. Olihan se halpa, ja siinä on international-asetus, jolla se toimii Suomessakin käytössä olevilla meri-VHF-kanavilla. Kansallisia lisäkanavia (L1, L2, L3, F1, F2, F3) siinä ei tietenkään ole. Eikä siinä ole DSC:tä.

Tämä yksilö ei kuitenkaan aluperin toiminut kunnolla. Siitä ei kuulunut mitään ääntä. Valikot kyllä toimivat moitteettomasti, ja se lähetti myös puhetta oikein hyvin. Nyt harmittavasti konkretisoitui ukomailta ostetun tuotteen takuun käytännön toteutuksen vaikeus. Laite jäikin säilytyslaatikkoon odottelemaan. Minä harvoin mitään elektroniikkaa raaskin laittaa poistoon.

Nyt sitten, kun olen ollut harrastuksena meri-VHF-puhelinten kanssa paljon tekemisissä, erilaisia elektroniikan ja RF-tekniikan mittalaitteita on omassa kokoelmassa paljon enemmän kuin 20 vuotta sitten, kun tuo laite roinaa järjestellessä tuli vastaan ja yritän rentoutua raskaan työviikon jälkeen, innostuin katsomaan, mikä siinä oikeastaan tarkalleen on vikana.

Laite auki. Se on kiinni kuudella pienellä ruuvilla. Näköjään komponentteja on myös liimailtu paikalleen. Kaikki näyttää kuitenkin melko kelvolliselta. Ensimmäinen epäilty on kuulokkeiden audioliitin, sillä siinä on katkaisu sisäiselle kaiuttimelle, mikäli jotain kytketään kiinni. Audioliitin kuitenkin on kunnossa. Kaiutin on piirilevyn takapuolella. Piirilevyä ei saa kokonaan irti, koska liimatut osat pitävät sitä paikallaan toisesta päästään. Mutta yhden ruuvin avaamalla sitä voi hieman varovaisesti taivuttaa.

Piirilevyn alle kurkistaessa selviää, että kaiuttimen johdot eivät ole juotettu eivätkä liittimellä kiinni piirilevyssä. Kytkennän tekeekin kaksi jousta, jotka painuvat kiinni piirilevyyn. Kaiuttimen jousikytkentä näkyy hyvin myös FCC:n hyväksyntäraportin piirilevykuvissa. Tarkkaan katsoen tämän yksilön toisessa jousessa ei edes ole kummoista piikkiä koskettamaan piirilevyn kuparitäppää. Tässäköhän se katkos olisi? Puhdistelen jouset ja piirilevyn alapuolen tuosta kohtaa vanupuikolla, jota kastelen etanoliin.

Jouset huolellisesti kohdalleen, piirilevy takaisin paikalleen ruuvillaan. Aivan erityisesti vielä määrätietoisia painalluksia jousten kohdalta piirilevyn yläpuolelta. Puhelimen kansi ruuveineen kiinni. Akut sisälle.

Ja kas vain, nyt kuuluu piippaus heti käynnistyksessä. Kohinasalvan avaus tuottaa kohinaa. Ja kuuluuhan sieltä VTS-liikennettäkin. Puhetta kulkee myös toisen käsipuhelimen kanssa molempiin suuntiin. Korjattu!

Olisin samalla mittaillut antennin kyvykkyyttä ja puhelimen lähettämää tehoa, mutta puhelimen antennilla ei ole liitintä – se on liimattu ja juotettu kiinteästi kiinni koteloon ja piirilevyyn. Kovin kummoinen ei voi tämän puhelimen kuuluvuus millään olla. Todennäköisesti se kuitenkin ehkä muutaman merimailin kantaa hyvissä olosuhteissa.

Jos tätä puhelinta aikoisi käyttää, pitää se liittää veneen Traficomin myöntämään radiolupaan – se ei lisättynä olemassa olevaan aluksen radioasemaan maksa mitään eikä nosta yhtään vuosimaksuakaan. USA:n FCC:n hyväksyntä tälle löytyy, ja on sitä CE-merkilläkin ollut myynnissä Euroopassa.

Visits: 147