Pizza bianca

Ainekset

Pizza biancan pohjaksi tulee pakastettu pizzataikina (Dennis, Meriläisen hapanjuuri tai Fazer), jonka lisäksi säätöön käytetään pizzajauhoa. Kastikkeeseen tarvitaan ranskankermaa (crème fraîche), lime tai sitruuna, mustapippuria, kuivattua tai tuoretta tilliä ja suolaa. Pizzan täytteeksi tulee graavattua lohta tai kirjolohta, katkarapuja ja mozzarellaa.

Kastike

Lime (tai sitruuna) pestään hyvin. Sen mehua puristetaan kastikkeeseen, jonne lisätään myös sen kuorta raastettuna. Kastikkeeseen lisätään tuoretta tai kuivattua tilliä sekä mustapippuria ja suolaa. Kastike sekoitetaan tasaiseksi.

Pohja

Pakastetaikina siirretään pakkauksessaan pakkastimesta jääkaappiin noin vuorokausi ennen leivontaa. Nostatus tapahtuu siis viileässä jääkaapissa.

Pizzajauhoja levitellään alustalle estämään taikinapallon tarttumista siihen kiinni. Sopiva jauhomäärä selviää kokeilemalla. Pohjaa painellaan ja pyöritellään sopivan muotoiseksi ja paksuksi. Dennis ja Meriläinen vaativat vain pientä käsittelyä, kun taas Fazeria saa vääntää kovemmin muotoonsa.

Täytteet

Pakastekatkaravut sulatetaan kuumalla vedellä ja siivilöidään kuiviksi. Pizzan pohjalle levitellään kastike. Täytteeksi laitetaan katkarapuja, graavilohta ja mozzarellaa. Täytteitä ei laiteta liikaa – vähemmän on enemmän.

Paistaminen


Pohjan sopiva jauhoisuus (tai kosteus) on äärimmäisen tärkeää tässä vaiheessa. Pizza on saatava siirrettyä vetämällä ja paistolastaa alle työntäen ehjänä liikkumaan. Jos pizza on liian tarttuva, ei sitä pysty liuttamaan lastalta uuniin, se hajoaa ja menee pilalle.

Ooni lämmitetään valmiiksi noin 20 minuuttia ennen paistoa. Pizza laitetaan uunikivelle lastalta varovasti liuttaen. Sen annetaan kypsyä noin minuutti, jonka jälkeen sitä pyöritetään kääntölastalla. Toisen minuutin kuluttua pizza alkaa jo olla valmis. Kypsymistä on kellon sijaan kyllä parempi seurata katsomalla, mitä oonissa tapahtuu. Tarkoitus ei ole polttaa reunoja hiileksi, mutta pieniä mustia pisteitä saisi niihin kyllä tulla.

Viimeistely

Pizzan päälle voi ripotella vielä tilliä. Pizza on parasta heti oonista lautaselle laitettuna punaviinilasillisen kera!

Visits: 66